A kalcium mítosz összeomlása

2013.01.30 22:53



Meglepő módon a legnagyobb mennyiségű kalciumot fogyasztó országokban a legnagyobb a csontritkulás előfordulásának aránya. Nevezetesen Kanadában, USA-ban és a Skandináv országokban –mondja David Wolf, a világ egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő étkezési szakembere.

A csontsűrűség ugyanis nincsen egyenes arányban a csonterősséggel. A csontritkulást ellenőrző klasszikus orvosi tesztek a csontsűrűséget ellenőrzik csupán. Csakhogy a csonterősség ennél sokkal több. A csont gyakorlatilag nem más, mint ásványi anyagok egy kollagén rendszerbe zárva. Az ásványi anyagok teszik erőssé a csontot, teherbíróvá, míg a kollagén biztosítja a csont rugalmasságát. Bizonyos gyógyszerek (Fosamax pl.) a csont ásványianyag tartalmát növelik, miközben a rugalmasságát nem. Ezzel tulajdonképpen rontják a csont minőségét, mert sajnos törékenyebbé teszik azt. Dr Robert Thompson „The Calcium Lie” (A kalcium hazugság) című könyvében azt mondja, hogy mivel a csontok legalább egy tucat ásványból épülnek fel, nagy tévedés ezek közül csupán egyre, a kalciumra kontentrálni, illetve ha ezt tesszük nagy valószínűséggel gyengítjük csontjaink szerkezetét, és idővel csontritkulást idézünk elő.

David Wolf és mások is hangsúlyozzák a nem megfelelő kálciumbevitel számos egészségügyi probléma okozója:

Korai öregedés
Szív és érrendszeri betegségek
Fog és fogínybetegségek
Elhízás és diabetesz
Alzheimer kór
Mell rák és mell ciszták
Epekő, vastagbélrák és Crohn-betegség
Vesekő
Petefészek ciszta
Cellulitisz
A nem kívánt helyeken lerakódott kalcium veszélyei

Tovább komplikálja a helyzetet, hogy a nem kívánt helyeken lerakódott kálcium az immunrendszerünk ellen egyfajta pajzsot képez, és otthont nyújt a szervezetbe került nehézfémeknek, rovar és féregirtószerek származékainak és a szervezetbe kerülő műanyagoknak. Ezért olyan nehéz ezeket a mérgeket kiüríteni a testünkből. És ha már kialakul egy ilyen, az immunrendszer számára alig megközelíthető kapszula bennünk, természetesen vírusok, baktériumok és gombák is szívesen megtelepednek ott.

Mit tegyünk az egészséges csontokért?

A lerakódásokat nyilván el akarjuk kerülni. Azt is, hogy csontjaink törékennyé váljanak, és veszítsenek rugalmasságukból. Testünknek nagyobb esélye van a bevitt kalciumot megfelelő módon hasznosítani, ha az növényi eredetű. Hogy néhányat megemlítsünk ilyen például az igazi növényt evő tehenek teje –bármilyen abszurd is ezt kihangsúlyozni, sajnos ma már releváns-, a zöld, leveles zöldségek, a citrus gyümölcsök magjai, a karob, a búzafű, stb.

Louis Kevran, a Nóbel díjra jelölt francia tudós éveket töltött a szilícium és kálcium összefüggésének kutatásával. Felfedezte, hogy a szilícium és magnézium a szervezetben könnyen hasznosítható kálciummá alakul. Tehát segíthetünk csontjainkon ezek fogyasztásával is. A szilícium remek forrása például a nyers uborka, zöld paprika, paradicsom és számos gyógynövény, így a mezei zsurló (Equisetum arvense), csalán (Urtica dioica), abrakzab (avena sativa) és az alfalfa.

(naturahirek.hu)