EGÉSZSÉGES ÉTKEK

2013.02.02 11:56

 

ANANÁSZ:
 
 Az érett ananász tartalmaz egy olyan enzimet-a bromelint-, amely rendkívül gyors fehérjebontó hatással rendelkezik, ezáltal csökkentheti az emésztési zavarokban szenvedők panaszait. Mivel a bromelin a konzerválási eljárás során elveszíti jótékony hatását, ezért betegségmegelőzés céljából mindig friss és érett gyümölcsöt fogyasszunk, amelynek már nincs fanyar, csípős íze. Olyan ananászt válasszunk, melynek bóbitájából könnyen ki tudjuk rántani egy levelet.
Az ananászt külsőleg felhasználják gyulladt felületek kezelésére és sebészeti műtétek után előforduló sebödémák megelőzésére.

100g energiatartalma: 213kJ/51 kcal
Konzerv ananászé: 327 kJ/78kcal
 
MANDARIN:
A mandarin Kínában és Vietnamban őshonos gyümölcs.
Vérkoleszterint csökkentő hatóanyagot tartalmaz. A mandarin - a narancshoz és a grépfrúithoz hasonlóan - héjában és membránjában található pektin csökkenti a vérkoleszterinszintet, így rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a vérkoleszterinszintet csökkentő táplálkozáshoz. Azokon a területeken, ahol a citrusfélék fogyasztása jelentős, a rákos megbetegedések okozta halálozási arány kisebb. Svéd kutatók megállapították, hogy a hasnyálmirigyrákban szenvedő betegeknél elenyésző volt a citrusfélék és a sárgarépa fogyasztása. Holland kutatók szerint a gyomorrák kialakulásának rizikóját csökkentik e déligyümölcsök. A citrusfélék rákellenes hatása, így a mandariné is, egyrészt az igen erős antioxidáns hatású C-vitaminnak, másrészt a magas élelmirost-tartalmuknak tulajdonítható.

100g energiatartalma: 184 kJ/44kcal
forrás: receptvilag
 
GRAPEFRUIT:

C-vitamintartalma a többi citrusfélével azonos, szénhidráttartalma körülbelül 7 százalék. Száz gramm grapefruit 40 mg C-vitamint tartalmaz, kalciumot, foszfort és magnéziumot is találhatunk benne. Energiatartalma 36 kcal/100 mg. Hűtő hatású, frissítő, vitamin- és ásványi anyaggazdagsága és energiaszegény volta miatt súlycsökkentő diétáknak is egészséges alkotórésze lehet.
A grapefruit magjaiból olajat sajtolnak. Bioflavonoidokat, glukozidot, C-vitamint tartalmaz. A grapefruit-mag kivonata természetes méregtelenítő hatású, erősíti az immunrendszert, külsőleg, belsőleg hígítva sokféleképpen ajánlják a használatát. A természetgyógyászok ajánlják gyomor- és bélpanaszok, torok-, orr-, fülfertőzések, köröm-, bőrgombás betegségek, fogínygyulladás és hüvelyfertőzés esetén. Csecsemőápolásban, katonai kórházakban a textíliák fertőtlenítésére is használják, próbálkoznak azzal is, hogy uszodákban a klórt felváltsák vele.

Tipp: Bizonyos típusú gyógyszerek szedése mellett nem ajánlott a grapefruit fogyasztása!!
 
NARANCS:

A közkedvelt déligyümölcs magas C-vitamin-tartalma régóta ismert, az viszont talán kevésbé, hogy körülbelül kétszázféle antioxidáns vegyületet tartalmaz. A benne található béta-kriptoxantin nevű anyag például gátolja a vastagbélrák kialakulását. 

 
 
ŐSZIBARACK:
 

A gyümölcs A- és C-vitaminban egyaránt gazdag, ráadásul a benne található béta karotin rákellenes tulajdonságokkal bír. Továbbá a szelén szerepet játszik a szervezet hormonháztartásának kiegyensúlyozásában is. 

SÁRGADINNYE:

A dinnyefélék, így a sárgadinnye legfontosabb összetevői is általában rostok, ásványi anyagok, vitaminok és nagy mennyiségű víz. Nem csoda hát, hogy a nyári, nagy hőségek idején, előszeretettel fogyasztjuk a hűsítő hatású gyümölcsöt, hiszen víztartalmával nagy százalékban pótolja szervezetünk elvesztett folyadékmennyiségét. A sárgadinnye gazdag ásványi anyagforrás; 100 gramm elfogyasztásával 3 mg karotinhoz juthatunk, de nem elhanyagolható a gyümölcs foszfor-, vas- és nátriumtartalma sem. Vitaminok közül elsősorban A pro-, B1-, B2 -és C-vitamin-tartalma jelentős, 100 grammban 0,04 mg B1-, 0,02 mg B2- és 35 mg C-vitamin található. Fontos megjegyezni, hogy a sárgadinnye energiatartalma igen csekély, mindössze 39 kcal, így egyszerre nagyobb mennyiség elfogyasztása sem hordozza magában a pluszkilók veszélyét, azonban magas szénhidrát-tartalma (9 mg 100 gramm gyümölcsben) miatt cukorbetegek számára csak kevés elfogyasztása ajánlott, a napi megengedett szénhidrátmennyiségen belül. Mindemellett magas rosttartalma segíti az emésztési folyamatokat, helyreállítja a bél- és gyomorműködést. A nagy mennyiségű karotinnak köszönhetően pedig, hatékonyan képes az immunrendszer ellenálló-képességét növelni a gyulladásokkal szemben.

forrás: hazipatika.com

 

GÖRÖGDINNYE:

 

A paradicsomhoz hasonlóan a görögdinnye is rendkívül gazdag likopinban. Ez az antioxidáns hatású vegyület hatékony segítséget nyújt a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedésekkel szemben is. 

 

EPER:

A többi bogyósgyümölcshöz hasonlóan az epernek is magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma. A C-vitamin-tartalmat illetően a csoporton belül az eper tartja a rekordot: 100 gramm eperben 56 milligramm C-vitamin található, több, mint az azonos mennyiségű citromban.
Az eper kiváló immunerősítő, elősegíti, hogy a vér minél több oxigént tudjon felvenni, emellett megakadályozza, hogy egészségkárosító nitrózaminok keletkezzenek a szervezetben, melyek a rákos folyamatok beindulásához vezetnének. A rendszeres eperfogyasztás az ideális testsúly kialakításában is segít. Az eper ugyanis kiváló emésztésserkentő hatású gyümölcs, emellett tisztítja és salaktalanítja a szervezetet, káliumtartalma pedig a vízháztartás egyensúlyának megteremtésében is segít.

 

SZŐLŐ:

Sokat hallhatsz manapság a szőlő jótékony hatásairól. Nem véletlen, hiszen - elsősorban a kékszőlő - jócskán tartalmaz olyan fitovegyületeket, melyek segítségével erősítheted immunrendszeredet. A kékszőlő fogyasztása az egyik legjobb módszer a daganatos betegségek megelőzésére. A benne található antocianin nevű festékvegyületek gátolják a rákos sejtek szaporodását.
Flavonoid tartalmának köszönhetően gátolja a vérrögképződést, csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, valamint enyhíti a légúti betegségek okozta panaszokat. Mindezen kívül vírusellenes hatásának köszönhetően védelmet biztosít a kórokozók támadásaival szemben.

 

 

 BIRSALMA:

Emésztési panaszokra, elsősorban savhiányra a középkor óta fogyasztjuk. Különlegessé teszi magas P-vitamin tartalma, amely antioxidánsként gátolja a szervezet öregedési folyamatait és elősegíti a C-vitamin hatásának kifejtését. Ezen kívül kiváló A pro-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamin forrás.

Gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor) és a vérkeringést serkentő, a szervezet méregtelenítésében fontos szerepet játszó pektinben.

 

MANGÓ:

 A mangó nem csupán kellemes ízű vitamin- és ásványi anyag forrás, hanem enzime gyomorvédő hatású A mangó gyümölcshúsának tápértékét nagy szénhidrát tartalma adja. Vitaminok közül megtalálható benne az A-provitamin, B1, B2 és az E vitamin is. Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, hiszen foszfort és kálciumot ugyan úgy tartalmaz, mint nátriumot, magnéziumot vagy vasat. Béta karotin tartalma miatt pedig kiváló káliumforrás. Rosttartalma segíti az emésztést, és a kutatások szerint jótékony hatással van a szívre, valamint csökkenti a vér koleszterin szintjét. A mangó 100g gyümölcshúsában 245kJ/59kcal / energia van.

 

GRÁNÁTALMA:

A Közel-Keleten már régóta gyümölcs hatóanyaga jelentősen csökkenti a vérnyomást, és fokozza a véráramlást a szívben. Hogyan igyuk?Százszázalékos formában, levét kipréselve, esetleg rosttal együtt. Ne hígítsuk, ne cukrozzuk.

 

ALMA:

Az alma kevés kalóriát tartalmaz, vízhajtó hatású, káliumban, rostokban gazdag. Jól telít, így napközben gyors segítség lehet, ha ránk tör az éhség, de étkezések után is kiváló desszert lehet. Nyersen fogyasztva elmulasztja a hasmenést, főzve viszont hashajtó hatású, és felgyorsítja az emésztést. Segít a vesekő megelőzésében is, valamint a fogszuvasodás ellen is, ugyanis stimulálja a nyálelválasztást a szájban.

 

KÖRTE:

A körte fontos C-vitamin- és rézforrás. Ezek az antioxidáns anyagok erősítik a szervezet saját védekezőrendszerét. A C-vitamin serkenti a fehérvérsejtek működését, aktivizálja az E-vitamint. Az antioxidáns tartalom az érés előrehaladtával növekszik.

Az élelmi rostokban gazdag gyümölcs karbantartja emésztőrendszerünket. Fogyasztása előnyös hatású bizonyos típusú szívbetegségek, reuma és érelmeszesedés ellen.

A réz és az élelmi rost együttes fogyasztása különösen kedvező a vastagbél működése szempontjából.

A réz mellett káliumot, cinket, magnéziumot, vasat és kálciumot tartalmaz.

Táplálkozástani szakemberek gyakran javasolják a körtét első gyümölcsként kisbabák részére, ugyanis a többi gyümölcshöz képest sokkal ritkábban vált ki allergiás reakciót.

 

KIVI:

A néphagyomány főként sportolóknak ajánlja, mert fehérjebontó enzimet tartalmaz, így segíti az átlagostól eltérő összetételű étel megemésztését.
Élettani hatása: A kivi rendkívül gazdag két igen fontos antioxidáns hatású anyagban: C- és E-vitaminban. Majdnem kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és annyi E-vitamint, mint az avokadó. A vízben oldódó C-vitamin és a zsírban oldódó E-vitamin egymás hatását kiegészítik. Kiemelkedő mennyiségű még a kálium tartalma.
A kivi érése meggyorsítható, ha a zacskóba zárt gyümölcs mellé érett almát rakunk, ugyanis az alma etilgázt fejleszt, és ez a kivit egy nap alatt megérleli.

100g energiatartalma: 231 kJ/55 kcal

 

MÁLNA:

A málnaszem apró gyümölcsök csoportosulása. Tápanyagainak köszönhetően ideális eledel a megfázásból vagy influenzából lábadozók számára. A málna C- vitamin tartalma igen magas - 10 dkg gyümölcs elfogyasztásával fedezzük a napi szükséglet 75 százalékát. Antioxidáns, méregtelenítő és tonizáló hatású.
Részletesebben:

Antioxidáns hatás:
Az eddig elvégzett tudományos vizsgálatok zöme a málna antioxidáns hatását tesztelte. Az eredmények alapján a málna igen gazdag olyan fenolos, flavonoid és anticián típusú vegyületben, melyek képesek megkötni a szervezetben az oxidációs folyamatok során keletkező szabad gyököket, melyek károsítják a sejteket. Ennek köszönhetően a málna az egyik legerősebb antioxidáns tulajdonságú gyümölcs. Kimutatták, hogy még a málnából készült desszertek két hétig tartó mindennapos fogyasztása is jelentősen növeli a szervezet antioxidáns védelmét. Különösen jelentős ez a hatás idősebb korban. Feltételezhetően a sok málna evés hozzájárul az olaszok hosszabb élettartamához.

Daganatgátló hatás:
A málna sok rákellenes hatóanyagot is tartalmaz. Kimutatták, hogy a málnából nyert kivonat gátolja a májtumor sejtjeinek növekedését. Azt is bizonyították, hogy a tumorgátló hatásában fontos szerepet játszik a daganatok növekedéséhez szükséges életfaktorok bénítása, amelyek hiányában a rákos sejtek ellátásért felelős érhálózat nem tud kialakulni. Ezek alapján a málna segíthet a daganatos betegségek leküzdésében és megelőzésében is.

Antibiotikus hatás:
A málna préselt leve baktériumölő hatással rendelkezik. Kimutatták, hogy hatékonyan gátolja olyan hasmenést és húgyúti fertőzést okozó mikroorganizmusok növekedését, mint a salmonella vagy a coli baktériumok. Ugyanakkor gombaölő hatással nem rendelkeznek. Az antibiotikus tulajdonság feltehetően a málnában lévő fenolos és flavonoid típusú vegyületeknek köszönhető.

Húgyúti gyulladásgótló hatás:
A málnában lévő hatóanyagok jelentős része a vizelettel választódik ki, ennek következtében nagy koncentrációban képesek felhalmozódni a húgyutakon. Kimutatták, hogy a gyümölcs biológiailag aktív vegyületei hatásosan kezelik az alsó húgyúti gyulladásokat még olyan esetekben is, amikor a gyulladás már régóta fennáll. Emellett az is kiderült, hogy egyes méhgyulladásokban is jótékony hatással bírnak.

Népgyógyászati felhasználás:
A népgyógyászatban a málnát fogtisztításra, izzasztóként, cukorbetegség, szívbetegség, menstruációs zavarok, valamint magas vérnyomás kezelésére használják.

 

MEGGY:

Nagyon hasonlít a cseresznyéhez, azonban jóval alacsonyabb a cukortartalma, így fogyókúrázók és cukorbetegek is fogyaszthatják nagyobb mennyiségben. Sok A- és C-vitamint tartalmaz, ami serkeni az immunrendszert. Vízhajtó és vértisztító hatású, kiváló ellenszere lehet a vírusoknak. A benne lévő anyagok serkentik a bélműködést, csökkentik a vércukor- és koleszterinszintet.

 

CSERESZNYE:

Magas flavonoid tartalmának köszönhetően tökéletes antioxidáns gyümölcs, így segíthet a különböző rákbetegségek kialakulásának megelőzésében. Nagyon jó vízhajtó és vértisztító, méregtelenítő hatású, tisztítja a vesét és az emésztőszerveket. Jótékonyan hat mindenféle bőrproblémára is. Simábbá teszi a bőrt, és segít a pattanások visszahúzódásában. Magas vastartalma miatt ajánlott menstruáció előtt fogyasztani. Emésztésgyorsító hatásának köszönhetően remek gyógyszere lehet a székrekedésnek is.

 

SZILVA:

 

A gyümölcs színét adó vöröseskék festékanyagok védenek a szív- és érrendszeri betegségektől, mivel elpusztítják a szabad gyököket. Klorogénsav nevű antioxidáns fenolvegyülete semlegesíti a környezeti rákkeltő anyagokat – például a cigarettafüstben levő nitrózaminokat. 

 

RIBIZLI:

A ribizli amilyen apró szemekből áll, olyan sok tápanyag található benne. Bogyói tele vannak A-, B-, és C-vitaminnal, valamint rengeteg olyan, a szervezetünk számára elengedhetetlen ásványi anyaggal, mint a kálium, a kalcium és a foszfor. Amellett hogy általánosságban nagyon jót tesz az egészségünknek, fontos tudni, hogy a ribizliben olyan összetevők is megtalálhatók, melyek képesek elpusztítani a káros gombákat (candida). Bár íze elég fanyar, mégis a legjobb, ha cukor nélkül, frissen fogyasztod.

 

FEKETERIBIZLI:

Sok található benne az A-vitamin provitaminjából, a karotinból, B1-, B2- és E-vitaminból is és természetesen C-vitaminból. A feketeribizli levele nagyon gazdag C-vitaminban. 100 g gyümölcsre 130-170 mg C-vitamin jut.
A krónikus fájdalmakat kúraszerűen alkalmazva csökkenti, vitamintartalmánál fogva a meghűléses megfázások kiváló természetes gyógyszere.
Jelentős a kalcium- és vastartalma, fogyasztása ezért segít a vörösvértest-képzésben, emelheti a hemoglobin-mennyiséget. Gyermekek és nők vashiányos vérszegénysége esetén ugyancsak hasznos a fogyasztása.
Tanulmányok foglalkoznak továbbá méregtelenítő és vízhajtó hatásával. Rendszeres fogyasztása mellett a vér kórosan magas koleszterin- és vérzsírszintjének csökkenését is tapasztalták. Segíti a bélflóra egészséges alakulását.

 

KÖSZMÉTE:

A köszméte energiatartalma csekély, 44 kcal (184 kJ) 100 grammonként. A gyümölcsében sok A pro -, B1- és C-vitamin, 0,8 százalék körüli pektin, 0,5 százaléknyi ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor és niacin), illetve szervezetünk számára fontos elemek, citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor található. A benne található nyomelemek miatt rendkívül értékes a szervezetünk számára. Az emésztést segíti, nem véletlenül adják főtt és sült húsok mellé köretként. Fogyasztása kedvező hatással van a belső elválasztású mirigyekre és a szívre, májra és a vesére is. Természetgyógyászok lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén is ajánlják a nyugtató, hűsítő hatású egres szörpöt. A gyümölcs nagyobb mennyiségben való fogyasztása azonban hasmenést okozhat.

forrás: hazipatika.com

 

ÁFONYA:

Az áfonya bogyóit bátran lehet fogyasztani, csupán magjai jelenthetnek problémát az érzékeny gyomrúaknak. 100 g áfonya mintegy 42 kcal (176 kJoule) energiát tartalmaz. A vad áfonya tápértéke nagyobb a termesztettekénél.

Legfontosabb összetevői többek között az antioxidánsok: A kékes-piros színt adó antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok és származékaik. A frissen szedett fekete áfonya 100 grammja mintegy 400 mg antocián-származékot tartalmaz. Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami a kötőszövetek és bőr egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlenek. Antibakteriális és keringést serkentő hatásuk is van. Serkentik az immunrendszeri védekezést. Az antocián szabadgyökfogó hatása miatt szemvédő. A szervezet minden pontján serkenti a kapilláris erek vérellátását, s mint ilyen, a szemfenék érhálózatát épen tartva közvetetten és közvetlenül is segít az ideghártya regenerálódásában.

 

VÖRÖSÁFONYA:
 

Valószínűleg a legerősebb antioxidáns, melynek segítségével megelőzhető az érelmeszesedés, a koleszterin lerakódása, a szívinfarktus és a daganatos megbetegedések. Emellett az áfonya nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, mint a nátrium, foszfor, kálium, kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, valamint az A-, B- és C-vitaminokban is bővelkedik. Gyógyhatásait már régóta alkalmazzák. Rendkívül jó hatású húgyúti megbetegedések, fertőzések kezelésében, emellett megelőzi a vesekő, és a homok kialakulását. A benne lévő hatóanyagok segíthetnek a fogínygyulladás, a gyomorfekély és a fertőzések elkerülésében is.

KÓKUSZDIÓ:

A gyümölcs nagyon tápláló, rengeteg ásványi anyag található benne. Tartalmaz B vitamint, E vitamint, niacint, magnéziumot és nagy mennyiségben kálciumot is, ami a csontrendszeri betegségekben szenvedő embereknek kifejezetten ajánlhatóvá teszi. A kálcium beépüléséhez szükséges foszfor és D vitamin is megtalálható benne, így kismamák, csontritkulásban szenvedők, vagy növekedési, fejlődési szakaszban lévő gyermekek számára igen fontos táplálék lehet. Tejjel - akár kókuszos tejjel - kiegészítve a szervezet teljes kálcium igényét is képes lehet pótolni.

Nagyon magas az energia tartalma, így lábadozó betegek, vagy nagy fizikai igénybevételnek kitett személyek, például sportolók, vagy erős testi munkát végzők számára is ajánlott, mivel a mozgáskészséget fokozza, erőt, energiát ad. 

Kedvezően hat a gyomrorra, a bélrendszer megbetegedéseire, jót tesz az emésztésnek, és a kókuszrostok fogyasztása enyhíti a bélgörcsöket. A kókuszvíz enyhe hashajtó, vértisztító, vizelethajtó hatású gyógynövény.

Legtöbbször a kókuszreszelék formájában találkozunk vele, de ma már kókusz olajat, kókusz zsírt, vagy fűszerként porrá őrölt változatát is megtalálhatjuk a polcokon, a kókuszvízzel "megbolndított" különleges üdítőitalok mellett.

 

CITROM:

Az a jó hogy a citromot (nem a tablettát) lehet enni, és a testnek készithetünk egy citrom fürdőt, különösen a befolyásolt területeken (ott ahol rákos). 

Vágj fel citromot és add oda a gyerekeknek hogy szopogassák, vagy tegyél a pohár vizedben egy pár szeletet, ezzel is megelőzheted a rákot.
Ha valaki ismersz, aki ezt még nem tudja, kérlek hogy küldd el nekik mert egy óriás szivességet teszel nekik azza,l hogy tudatod velük ezt. 

A Citrom ”Citrus” ez egy csodálatos termék, ami MEGÖLI A RÁK SEJTEKET, 10 000-szer ERŐSEBB, MINT A KEMOTERÁPIA. Miért nem tudjuk mi ezt???

Azért mert laboratóriumok vannak, akik érdekeltek egy szintetikus verzió elkészitésére, ami HATALMAS PROFITOT hoz nekik. Te most úgy segíthetsz a szükségben levő bárátaidon, hogy tudomásukra hozod, hogy a "valódi citrom lé" (ami nem laboratóriumban készült) előnyös a betegségek megelőzésében. Az íze kellemes és NEM termeli azt a rettentő kemoterápiai effecteket (mellék hatások).

Ha van lehetőséged, hogy egy citromfát ültess a kertedben vagy terasz-balkonodon, akkor még ma tedd meg.
Hány ember hal meg azért mert ez egy féltve örző titok, a múltimilliomosok és a nagy cégek nem akarják nyilvánosságra hozni, mert akkor elesnek az óriás haszontól. 

Amint tudjátok, a citrom fának nem kell sok hely, és tudjuk, hogy sok fajta létezik belőle. A citromot eheted külömbözőképpen: megeheted a pépet, a kipréselt lét, készithetsz hűsítő italokat belőle, sörbet(angolul sorbet), tésztákat, süteményeket. A citrom hitelesítve van sok erénnyel, de a legérdekesebb az az eredmény, amit a cisztákon és a daganatokon csinál.

Ez a növény egy bizonyított orvoslás az ÖSSZES RÁK TIPUSOK ELLEN !!!

Egyesek azt mondják hogy a citrom nagyon hasznos különböző rákokra. Anti-mikróbus spektrum (színkép) a BAKTÉRIUM, INFEKCIÓ és GOMBÁS MEGBETEGEDÉSEKRE, az ÉLŐSKÖDŐ PARAZITÁK ÉS FÉRGEK ELLEN, A VÉRNYOMÁST SZABÁLYOZZA, AMI TÚL MAGAS, és egy ANTIDEPRESSANT (DEPRESSZIÓ ELLEN, CSÜGGEDÉS ELLEN), KÜZD A STRESSZ ELLEN, és az IDEG RENDETLENSÉG ELLEN !!!

Ennek az információnak a forrása elbűvölő. A világ legnagyobbik gyártójától jön, ami azt mondja hogy több mint 20 laboratórium tesztelte már 1970 óta, és a kivonatok ezeknek a kisérleteknek leleplezték azt hogy: MEGSEMMISÍTI A ROSSZINDULATÚ CELLÁKAT 12 tipus rákban beleértve a: COLON (ezt a szót nem találtam meg a szótárban), MELL, PROSZTATA, TÜDŐ, és a HASNYÁLMIRIGY-ben. 

Az összetett ebben a fában (citromfa) valóban azt mutatja, hogy 10 000 szer jobb mint az ADRIAMYCIN, ez az a gyógyszer amit használnak világszerte a kemóterápiában, ami meglassítja a növekedést a rák cellákban.
És ami a legfurcsább, hogy ez a CITROM kivonat tipus terápia, nem csak hogy megöli a rosszindulatú rák cellákat, de NEM BEFOJÁSOLJA AZ EGÉSSÉGES CELLÁKAT. 

Institute of Health Sciences, 819 N. L.L.C. Cause Street, Baltimore, MD 1201

Fordította angolból:
Ifj. Balla Ferenc 
Melbourne-Ausztrália

 

UBORKA:

Az uborka az egyik legegészségesebb zöldség. Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős. Víztartalma rendkívül magas (96 %), de gazdag káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban, szénhidrátokban és A1, B1, B2, B6, C vitaminban is. Káliumtartalma a veseműködést segíti. Tápértéke csekély.
Egyes kutatások szerint a legtöbb értéke a héjában van, ezért érdemes felhasználás során az uborka héját nem veszendőbe hagyni. Az uborkalét külsőleg és belsőleg is használják. Ha megisszuk, kellemes üdítőhöz jutunk, mert vitamin és ásványi só tartalma biztosítja a test számára a kellemes közérzetet. Sőt más zöldséglevekkel is (répa) nyugodtan keverhetjük. A gyógyászatban egyes bőrápoló termékek alapanyagában megtalálható az uborkalé, így kiváló szépítőszer. Rovar csípés esetén az uborkalé vagy a péppé zúzott uborka hűsítőként hat. Régen előszeretettel alkalmazták a nők a felszeletelt uborkát a napégett bőrre, ami meggátolta a felhólyagosodást, és enyhülést hozott.

 

PARADICSOM:

A benne található likopin nevű antioxidáns az egyik legerősebb rákellenes vegyület. Védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaival szemben, így sokféle daganatos megbetegedés kialakulása ellen védelmet nyújt. 

 

CÉKLA:

Alkotóelemei csökkentik a vér homociszteinszintjét, amely az érfalak meszesedését okozza.
Természetes színezőanyaga pedig csökkenti a rák kialakulásának esélyét. Gyökere és levele egyaránt fogyasztható.
Hogyan együk?
Gumóját, amelyből általában céklasalátát főzünk, inkább nyersen lereszelve, olívaolajjal, citrom levével ízesítve együk.

 

 SÁRGARÉPA:

Rosttartalmának előnyös hatásai mellett a sárgarépa tápértéke igen magas, valamint ismert karotin-forrás. Általános gyógyhatását nagy ásványianyag-tartalmának (kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas és magnézium) köszönheti. A vér lúgosságát fokozza, amely előnyös a májra nézve.

Hathatós bőr- és idegrendszeri problémák ellen is. Tisztítja a beleket, serkenti a hasnyálmirigy működését. Savtalanító hatása miatt ízületi gyulladásban szenvedőknek is javallott. Segít a szürkületi vakság ellen, valamint egyes rákos betegségek megelőzésében.

 

KÁPOSZTA:

 

A zöldség telis-tele van értékes ásványi anyagokkal, és jelentős béta-karotin-tartalma révén serkenti az immunrendszer működését, így rákmegelőző hatású. 

 

KARALÁBÉ:

A növényi rostban gazdag karalábé serkenti, karban tartja emésztésünket. Remek táplálék energia- és sószegény étkezés kiegészítéséhez. Fogyasztása légúti- valamint a bőrbetegségek esetén kifejezetten javasolt. Antibakteriális hatású.

Ásványi anyagai közül legjelentősebb a kálium. Említésre méltó még magnézium-, jód-, kén-, szelén-, mész- és foszfortartalma is. Levelében igen sok vas és karotinoid található.

Táplálkozástani értékéhez vitaminjai (A pro, B1, B2, B6 és C) is hozzájárulnak. A B-vitaminok közül kiemelendő még folsav- és pantoténsavtartalma.

 

KARFIOL:

A karfiol energiatartalma alacsony (30 kcal /126 kJ), így energiaszegény étrendek kialakításánál és a cukorbetegek számára kedvező tápanyagforrás lehet. Szénhidráttartalma (3,9%) csekély.
A karfiolnak az egészséges táplálkozásban nagy szerepe van, mivel a benne lévő élelmirost, és bizonyos kéntartalmú összetevők- a többi káposztafélékhez hasonlóan- védelmet nyújthatnak egyes betegségekkel szemben. Továbbá a növény C-vitamin- tartalma is jelentős.

 

BROKKOLI:

 

A brokkoli a benne lévő C-vitaminnak és béta-karotinnak köszönhetően jelentős szerepet játszik a rákmegelőzésben. A kutatások szerint főleg a gyomor-, a vastagbél-, a petefészek- és a prosztatarák, valamint a leukémia és a melanoma ellen bizonyul hatásosnak. 

 

KELBIMBÓ:

 

A kelbimbó az egyik legjobb glükozinolát-forrás, mely segít a szervezetnek a rákmegelőző enzimek termelésében. Magas a C-vitamin- és folsavtartalma is, melyek a szervezet öngyógyító folyamatainak aktiválásában játszanak szerepet

 

 

ZELLER és a ZELLERSZÁR:


A sokoldalú, változatos étkezésről gyakran esik szó, ebbe a kategóriába beletartozik a zöldségek változatossága is. Legtöbben kizárólag paprikára, paradicsomra, hagymára asszociálnak, ha zöldségről van szó, holott ma már rengeteg más típusú zöldség is elérhető, ami néhány évvel ezelőtt még nem volt lehetséges. Ilyen különleges zöldség a zellerszár, melyek közül is a Spanyolországban termesztett, húsos, leves példányok a legegészségesebbek és legfinomabbak. Szinte mindenhez ehető, akár magában is étkezések között. Nem csak finom, de nagyon egészséges is. A zellerszár jótékony hatással van az emésztésre, nagyon rostos, ezért salaktalanít, tisztítja a vért, optimalizálja a testhőmérsékletet. Szabályozza az étvágyat, ezért fogyókúrázóknak különösen ajánlott. Akár gyümölccsel is fogyasztható. Az sem utolsó szempont, hogy erős lúgosító hatása van, emellett szabályozza a vércukorszintet, megszünteti a savasodást, gyomorégést. Ízületek szempontjából is hasznos zöldség, mivel rengeteg szilíciumot tartalmaz, ami gyorsan regenerálja az ízületeket, az ütőereket és a kötőszöveteket. Csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat. Mivel a zellerszár nagyon finom és szinte bármilyen ízzel harmonizál, ezért bármivel fogyasztható, így könnyű beépíteni a napi étkezésbe. Mindennapos fogyasztása révén számtalan rendellenesség, illetve fájdalom megelőzhető, valamint a meglévő tünetek intenzitása csökkenthető. 

Nyilvánvalóan hasonlóan hasznos a zellergumó is, de más hatóanyagokkal van tele. A zellergumó régóta gyógyító növényként van jelen a népi gyógyításban. Óriási értéke a sokféle ásványi anyag, mint például a nátrium, kalcium, foszfor, vas, magnézium, kálium, valamint nyomelemek és mikroelemek is találhatók benne. Ezek mind erősítik az immunrendszert. A zellergumó jótékony hatással van a veseműködésre, kezdeti stádiumban kihajtja a vesehomokot. Gyakran alkalmazzák emésztési zavarokra, étvágytalanságra. A zeller is, mint minden zöldség és gyógynövény, nyersen fogyasztva a leghatékonyabb, ám nagyon sok jó tulajdonságát főzve sem veszíti el. Rengeteg féle étel elkészíthető belőle, ízesítőként pedig nagyon érdekes, különleges ízt ad az ételeknek. Gyógyteákhoz is adagolható, nem csak a hatékonysága, de az íze miatt is. Akinek van gyümölcs vagy zöldségcentrifugája, érdemes zellerlevet készíteni, lehet sárgarépával és egyéb zöldségekkel keverni, napi fogyasztásával megfelelő immunitást lehet kialakítani, ami télen nagyon hasznos. Influenza járvány idején főként ajánlott a rendszeres fogyasztása. Nyersen mixelve különböző zöldségekkel nagyon jó mártások készíthetők belőle, ami akár a reggeli pirítóshoz is megfelelő. Érdemes odafigyelni arra, hogy a zeller gumója könnyen megrothad, ezért hűvös helyen kell tartani, tisztítva, felszeletelve le is lehet fagyasztani, nem veszít az értékéből.

 

SPENÓT:

A spenót könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban antioxidánsokban gazdag. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A spenótot sokan azért fogyasztják, mert a gyomor-működést serkenti. A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban és folsavban is.
A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismeretes emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. Az oxálsav tartalmának köszönhető elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert.

 

SÓSKA:

A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős.
Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Van, ahol fűszernövényként tartják számon.
A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.


forrás: hazipatika.com

 

PAPRIKA:

 

Béta-karotin tartalmának köszönhetően védi szemed egészségét és segít megelőzni a szív-és érrendszeri megbetegedéseket. Ez a hatékony antioxidáns egyes daganatos betegségek ellen is hatékony lehet. A piros húsú paprikában különösen sok található belőle. 

 

KALIFORNIAI PAPRIKA:

A kaliforniai paprika számtalan értékes összetevőt tartalmaz, kb. 30 féle különböző karotinoid található benne (pl. alfa-karotin, béta-karotin, likopin, lutein, zeaxanthin, stb.), közülük a béta-karotin és zeaxanthin mennyisége kimagasló. A kaliforniai paprika mellett egyedül a paradicsom tartalmazza hasonlóan nagy mennyiségben ezeket az értékes anyagokat. Emellett C és E-vitamin tartalma is igen jelentős. 

Legfontosabb összetevői:
C-vitamin, A pro-vitamin, B1, B2, B3, B5, B6-vitamin, folsav E-vitamin, K-vitamin, kálium, magnézium,triptofán, mangán
molibdén

A kaliforniai paprika nagyon sok antioxidáns vegyületet tartalmaz, melyek fontos szerepet játszanak a káros szabad gyökök semlegesítésében és egyes betegségek megelőzésében

forrás:zolditalok.drtihanyi.hu

 

PIROSPAPRIKA:

Termésében a kapszaicintartalom 0,2-2% között mozoghat. A vitaminok közül a B-vitaminokon kívül jelentős a C-vitamin-tartalma. Színéért a karotinoidok a felelősek (béta-karotin, kapszantin, kapszorubin, lutein, zeaxantin, kriptoxantin stb.), ezenkívül 1-2% illóolaj mellett és 2-5% zsíros olaj is található benne.

Izzasztó, vizelethajtó, a kapszaicin belsőleg serkenti a gyomornedv képződését, így étvágyjavító és emésztést elősegítő hatású is.

forrás:drimmun.com

 

ZÖLDPAPRIKA:

A zöldpaprika magas A- és C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert, így a szervezet ellenállóbb lesz a különböző fertőzésekkel szemben. Szentgyörgyi Albert, Nobel-díjas magyar tudós ebből a növényből vonta ki és dolgozta fel először a C-vitamint, amelyből többet tartalmaz mint ugyanannyi tömegű citrom. Antioxidáns hatása is igen jelentős, egyes kutatások szerint csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamit egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is.

 

SPÁRGA:

 

A benne található folsavnak köszönhetően segít megelőzni a DNS károsodását. Továbbá glutation nevű antioxidánsa semlegesíti a rákkeltő anyagokat a szervezetben, így védelmet biztosít a szabad gyökök káros hatásaival szemben. 

 

BAB:

 A bab fehérjében és szöveti vízben, valamint rostokban gazdag eledel. Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés része.


A szervezet lassan emészti, a teltségérzet hosszan megmarad. Cukortartalma alacsony: fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

Magas antioxidáns tartalma segít egyes rák-, és idegrendszeri betegségek megelőzésében.

Ásványi anyagai közül jelentős a molibdén, a vas, és a mangán. Ez utóbbi nyomelem fontos szerepet játszik abban, hogy szervezetünk meg tudja semmisíteni a mitokondriumokban képződő szabadgyököket.

A szárazbab remek B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium, és nátrium forrás.

 

ZÖLDBAB:

Gondoltátok volna, hogy az egyik legjobb tápláléka a cukorbetegeknek?

A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. A zöldbabban ugyanakkor megtalálható a B1-, B2-és a C-vitamin, valamint jelentős élelmirost-tartalma is. A zöldbab energiatartalma 41 kcal (172 kJ)/ 100gramm. A bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab. A száraz babhéj teája viszont jó vércukorcsökkentő, és vizelethajtó hatású.

forrás: hazipatika.com

 

ZÖLDBORSÓ:

 

Klorofill tartalmának köszönhetően fogyasztásával megelőzheted, a szervezetedbe jutó káros kémiai anyagok DNS-károsító hatását. Emellett a benne található C-vitamin antioxidáns hatása miatt semlegesíti a szabad gyököket. 

 

LENCSE:

A lencse nagy A pro-vitamin-tartalma miatt kedvez a szemnek, jelentős továbbá 0,8 mg körüli B1-vitamin (tiamin) tartalma. Egy csészényi lencse folsav-igényünk 90 százalékát fedezi, ezért például várandósoknak kifejezetten ajánlott, ha a szelekre nem érzékenyek.
Az ásványi anyagok közül a kálium, vas (7,5 mg) és az anyagcsere-szabályozásban igen fontosnak tartott cink van jelen.

 

FOKHAGYMA:

A fokhagyma az egyik legismertebb csodaszer, amely szinte minden háztartásban megtalálható. Nem csak az immunrendszer erősítéseszempontjából hasznos, hanem vírus-, gomba- és baktériumölő hatása is kiemelkedő. Rendszeres fogyasztása jó hatással van a szívre és az érrendszerre, és akár a daganatos betegségek kialakulása ellen is hatásos lehet. Számtalan módon fogyasztható, de leginkább nyersen éri el az egész szervezetre kiterjedő pozitív hatását!

Számos kutatás bizonyítja, hogy a fokhagyma lassítja azokat a sejtelfajulásokat, melyek a daganatos betegségek kialakulásához vezetnek. Közömbösíti a szabad gyököket és különösen erős védelemmel bír a gyomorrák ellen, de az egész immunrendszert erősíti. 

 

VÖRÖSHAGYMA:

 

A Közép-Ázsiából származó növény nem csak gasztronómia szempontból érdekes. A benne található diallil-szulfid nevű vegyület bizonyos fokú védelmet biztosít a daganatos megbetegedésekkel szemben, mivel növeli a gyomorban a rákellenes hormonok mennyiségét. 

LILAHAGYMA:

Ígéretesek azok a kutatási eredmények, melyek a növényben található kvercetin nevű antioxidáns jótékony hatásairól tanúskodnak. A vegyület gátolja a ráksejtek szaporodását, valamint segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Bár ez a hasznos anyag más növényekben is megtalálható – például a bodzában vagy a hársfavirágban –, a lilahagymából szívódik fel legkönnyebben. Emellett egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk a lilahagymára. Bár sok növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, a hagymás zöldségek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban.
A vegyület legelőnyösebb tulajdonsága, hogy segíti a máj sejtjeit a szervezet méregtelenítésében.

 

GOMBA:

Bár sokan inkább mellőzik az étrendjükből, a gomba fontos fehérjeforrás, és rendszeres fogyasztása hozzájárul azimmunrendszer egészségének fenntartásához, valamint a szervezet természetes ellenálló képességének megőrzéséhez. Ásványi sókban gazdag (általában szelén, vas, kálium és a cink található benne), és a D-vitamin tartalma is jelentős. A benne található értékes anyagoknak köszönhetően védelmet nyújt egyes betegségekkel szemben, illetve elősegítheti a gyógyulást is. Antioxidáns hatása bizonyítottan kedvező hatással bír az egészségre.

 
JÉGCSAPRETEK:
A C-vitamin mellett gazdag A pro - és B-vitaminban, továbbá foszforban, kalciumban és vasban is. Klinikai vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy rendkívül hatékonyan segíti a szervezetben felgyülemlett nyálka, zsír, fehérje és víz kivezetését. Zsíroldó hatása okán felgyorsítja a fogyást, és csökkenti a vérzsírszintet. Vízhajtóként hozzájárul a vesék tisztulásához, és segíti a vizenyők távozását.
A szervezetet interferon termelésére készteti, amely befolyásolja annak a betegségekre és fertőzésekre adott természetes válaszait, hatással van a rákos sejtek osztódására, és lelassítja a daganatok növekedését.
Rosttartalma miatt a jégcsapretek egyfelől teltségérzetet kelt, másfelől stimulálja a bélmozgást és az ürítést. Jelentős mennyiségben lelhetők fel benne az emésztést segítő enzimek. Mindemellett a gyomrot is erősíti.
 
SÜTŐTÖK:

A vidám színű növény rendszeres fogyasztása számos egészségvédő hatással bír. Lutein tartalmának köszönhetően csökkenti a sárgafolt-elfajulást, segít megelőzni a szürkehályog, valamint a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

 
GYÖMBÉR:
A gyömbért már a K.e. 3000 körül keletkezett első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi. A gyömbér a kínai és az indiai ételek egyik alap fűszere, az indiaiak főzéshez és emésztési problémákra használták. Vallásos ünnepek előtt, hogy hagymaszagú leheletükkel ne sértsék meg isteneiket, friss gyömbért ettek, hogy leheletük édes, az istenek számára elfogadható legyen.

Az ókori görögök emésztést elősegítő tulajdonsága miatt nagy étkezések után kenyérrel együtt ették. Később a gyömbért beledolgozták a kenyérbe, innen a gyömbérkenyér. A középkorban is jelentős szerepet játszott a fűszer-kereskedelemben.

A görögök gyakran étkezés után fogyasztották, az indiai és kínai konyha pedig húsok, nehezebben emészthető ételek ízesítésére használta.

Vágykeltő gyömbér

Afrikában a férfiak körében mint afrodiziákum terjedt el, de egy régi indiai recept szerint is hatékony, ha reszelt levét mézzel és reszelt főtt tojással elkeverjük: kiváló gyógyszer impotencia ellen. Nálunk Európában is elterjedt volt, hogy a menyecske gyömbéres kenyeret sütött a szíve választottjának, remélve, hogy így a legény nagyobb kedvvel házasodik meg.
A középkori Itáliában a gyömbér az időskori boldogság biztosítéka volt, mert fokozza a szexuális képességeket.

Gyömbér-gyógyszer

Gyógyhatását tekintve orvosságként az egyik legrégebben használt növény. A hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. Fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz. A kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen.

Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek a gyömbérből. Utóbbi előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, melyet ma is ajánlanak hasmenés, émelygés, hányinger ellen.

És valóban, a gyömbér kitűnően használható gyomorbántalmakra, hányingerre, emésztési problémákra. A gyökér forrázata vértisztító hatású, meghűlés, torokfájás, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere lehet. Alkalmazható tengeribetegség, utazási hányinger ellen is.

Természetes aromaolajként felhasználva kellemes nyugtató illattal ajándékozzuk meg magunkat, influenzás időszakban, megfázásos, gyulladásos betegségeknél, erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, és szerepet játszik az influenza vírusok elpusztításában.

Idős korban az ízületi gyulladások kezelésére is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Csökkenti a fájdalmat és a reggeli ízületi merevséget. Aromaolaját alkalmazhatjuk a fájó ízületre.

A friss gyömbér rágcsálását vagy gyömbéres mézes teát a népi gyógyászatban régóta használják mind megfázásra, koleszterinszint csökkentésre, magas vérnyomás csökkentésére, vérrög képződés megelőzésére, mivel hatásos növényi véralvadásgátló van benne. Jótékonyan hat a visszerekre, reuma és izomgörcsök kezelésében is hatásos. Nagyon jó memória-javító, kiélesíti az érzékeinket is.

Gyömbér-növény

A gyömbér gumós gyökerű, trópusi évelő növény. Minden évben 1 méter hosszú szárat hoz, vékony, lándzsa alakú levelekkel, sárga és bíbor virággal. Felhasználható része a gyökere. Szabadban csak meleg éghajlaton nő, de üvegházban nálunk is termeszthető.

A fűszer maga a gyökértörzs, mely illatos, csípős. Aromaolajának íze tartalmaz cukrot, keményítőt, gyantát, gyantasavat.
Egészen másképp csíp, mint a bors vagy a chili.

Gyömbér a konyhában

Szárítva, őrölve, kandírozva, illetve nyersen is használjuk. Legaromásabb a friss, nyers változat, melyet meghámozva, reszelve, szeletelve tehetünk az ételekbe és italokba.

Keleten gyakori fűszer, a japán konyha sushi-félékhez pácolva használja.
Tejes és gyümölcsös italokhoz, gyümölcssalátákhoz, süteményekhez használjuk leggyakrabban, de remek fűszer levesekhez, főételekhez, húsokhoz, zöldségekhez, hideg- és forró italokhoz, pálinkákhoz, gyümölcsök és savanyúságok eltevéséhez, sör italhoz. Intenzív aromája miatt takarékosan bánjunk a mennyiségekkel.
 
Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Influenzás időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig. Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal. Kortyolgassuk egész nap.

Süteményekhez inkább szárított formájában, míg a húsokhoz és egyéb főtt ételekhez a friss gyömbér jobb. Frissen reszelve a wokban készült keleti ízvilágú ételek alapja. Tealevéllel összeforralva frissítő hatású. 
És ne feledjük a mézes, fűszeres, ünnepi süteményeket: ezekből egyszerűen kihagyhatatlan!
 
FEKETEBODZA:
Számtalan recept ismert, ami a bodza felhasználását illeti - virágából és bogyós terméséből készülhet  szörp, alkoholos ital, méz vagy ecet, de akár színezőanyag is. Kiemelkedő a vértisztító és hashajtó hatása, a belőle készült bor vagy ritka pálinka pedig hagyományos szíverősítő.Méregtelenítő tulajdonságának köszönhetően serkenti a vesék működését, magas vitamintartalmának köszönhetően pedig erősíti az immunrendszert, ezért sok betegség megelőzéséhez hozzájárul.
 
ARTICSÓKA:
Az articsóka rendkívül gazdag ballasztanyagokban, káliumban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban, de tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt és nátriumot is. 100 gramm articsókában csupán 55 kcal energia van, így az alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú diéta fontos eleme.
A fitoterápiában a szárított leveléből készült kivonatokat használják. A levél hatóanyagai között szerepelnek a különböző flavonoidok (szkolimozid, cinarotriozid, luteolin), és a szeszkviterpénlakton-származékok (groszheimin, cinaratriol). Az articsóka levelekből készült kivonatok az epetermelést fokozzák, és az epeutak összehúzódását támogatják, de elősegítik a májsejtek regenerálódását is. Az articsóka leveleit növényi készítményekben több európai országban forgalmazzák. A magyar népi orvoslásban nem alkalmazzák gyógynövényként, de néhány dél-európai országban igen. Olaszországban például a levelét, szárát és a gyökerét is használják.
Fénykép: Articsóka
Az articsóka rendkívül gazdag ballasztanyagokban, káliumban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban, de tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt és nátriumot is. 100 gramm articsókában csupán 55 kcal energia van, így az alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú diéta fontos eleme.
A fitoterápiában a szárított leveléből készült kivonatokat használják. A levél hatóanyagai között szerepelnek a különböző flavonoidok (szkolimozid, cinarotriozid, luteolin), és a szeszkviterpénlakton-származékok (groszheimin, cinaratriol). Az articsóka levelekből készült kivonatok az epetermelést fokozzák, és az epeutak összehúzódását támogatják, de elősegítik a májsejtek regenerálódását is. Az articsóka leveleit növényi készítményekben több európai országban forgalmazzák. A magyar népi orvoslásban nem alkalmazzák gyógynövényként, de néhány dél-európai országban igen. Olaszországban például a levelét, szárát és a gyökerét is használják.

 

CSIPKEBOGYÓ:

A csipkebogyó az egyik legismertebb C-vitamin forrás, amely fokozza a szervezet védekezőképességét és ellenállását a fertőzésekkel szemben. Népszerű természetes immunerősítő, amely sikeresen alkalmazható a meghűléses betegségek megelőzésére és kezelésére. Leginkább főzetet vagy teát készítenek belőle, de termését nyersen vagy lekvár formájában fogyasztva is hatásos csodaszer, hiszen nem csak erősíti a szervezetet, hanem antioxidáns hatásánakköszönhetően védi a sejteket a környezeti ártalmaktól, és a zsíros ételek emésztését is elősegíti.

 

HOMOKTÖVIS:

 

A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer".

Termése bővelkedik C-vitaminban, de megtalálható benne az A pro-vitamin is, továbbá tartalmaz almasavat, mannitot, zsíros olajakat, flavonoidokat.

E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól.

A homoktövis növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását.

Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő.
Fénykép: Tudtad a homoktövisről?

A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális

 

MÉZ:

Amit a mézről tudni kell:
- magas szénhidrát tartalmának köszönhetően a leghatékonyabb természetes energiaforrás
- 80 %-ban szőlőcukorból, és gyümölcscukorból áll, melyek egyszerű cukrok, így kímélik a májat és a hasnyálmirigyet, ezért a legjobb, ha édesítésre répacukor helyett mézet használunk
- rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel
- vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet
- kiváló segítség nemcsak a fáradtság, de a különböző betegségek leküzdésében is
- a méz szinte az összes ásványi anyagot tartalmazza, amely az emberi szervezet működéséhez szükséges
- a vérben kimutatható 24 elem közül 22 megtalálható benne
- a sötétebb mézek, mint a fenyő vagy a pitypang, gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban
- a száraz, sötét, hűvös helyen, zárt üvegben tárolt méz két évig is képes megőrizni vitamintartalmát
- magas B1, B2, B6, C vitamin, folsav

A méz rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer vérképző sejtjeit. Belsőleg 1 - 3 evőkanál pótolja a cukrot, nyugtat. Külsőleg jó sebelzárást biztosít.

 

MAZSOLA:

A mazsola, vagyis az aszalt szőlő ugyanolyan előnyös tulajdonságokat mutat, mint a friss szőlő, de szárított formában magasabb a cukortartalma, amit a cukorbetegeknek figyelembe kell venniük. Értékesebbnek számít a színes szőlőből készült mazsola, hiszen főleg a szőlő színes héjában találhatók meg a bioflavonoidok, a P-vitamin. Ez utóbbi - a C-vitaminnal együtt - rendkívül előnyös szervezetünknek, mert gyulladásgátló, allergiaellenes, baktérium- és vírusölő hatású.

 

ASZALT SZILVA:

Az utóbbi években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad
gyökökről, illetve az antioxidáns hatású gyümölcsökről.
Táplálkozástudományi professzorok ezidáig úgy vélték, hogy az erdei
gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabadgyök-semlegesítő hatással,
azonban a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva
jóval nagyobb antioxidánsdózissal rendelkezik. Ezért immunrendszerünk
erősítése érdekében a téli és a tavaszi időszakban különösen ajánlott
aszalt szilvát fogyasztani.

Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz,
mint például egy maréknyi áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag.
Vas, kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően
óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri
megbetegedések ellen, és az idegrendszert is erősíti. Változó korba
lépő nőknek is ajánlott, mivel segít visszafordítani a menopauza miatt
kialakult csontritkulás folyamatát.

Táplálkozáskutatók szerint az aszalt szilva kiváló
immunrendszer-erősítő, ráadásul az áfonyával ellentétben könnyebben
beszerezhető. Szakértők szerint az egészség védelme és az
immunrendszer erősítése érdekében naponta három aszalt szilvát
fogyasszunk. További pozitívumai: hashajtó, vizelethajtó, szabályozza
az emésztést, ugyanakkor rostban is rendkívül gazdag. Fogyasztásával
egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban bánni, mivel magas
cukortartalommal rendelkezik. 100 g aszalt szilva, 300 kalóriát
tartalmaz!

 

BÚZACSÍRA:

A búzacsíra a magvaknak csupán kis részét alkotja, tápértéke azonban igen kiemelkedő. Magas vitamin- (E-vitamin, folsav és B-vitaminok) és ásványi anyag (foszfor, kálium, magnézium és cink) tartalmának köszönhetően hozzájárul a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Könnyíti az emésztési folyamatokat, és kiemelkedő szerepet játszik a csontok épségének megőrzésében. Jelentős mennyiségben tartalmazza az összes aminosavat, illetve kiváló forrása a többszörösen telítetlen, jótékony hatású növényi zsírsavaknak is.