Miért kell rostot fogyasztani?

2013.02.02 13:14

A rosthiányos táplálkozás számos betegség kialakulásában veszélyeztető tényezőként szerepelhet. Számos kutató a székrekedést a vastagbél átmeneti adaptációjának, alkalmazkodásának tartja a rostban szegény táplálkozáshoz. A rosthiányos táplálkozás következménye a széklet megkeményedése. Ha a vastagbélnek kemény székletet kell továbbítania, izomzata megnagyobbodik, fokozódik a belső nyomás, amelynek következtében az izomrétegek között létrejön a divertikulum, a vastagbél zsákszerű kiöblösödése. 

Élelmi rostoknak nevezzük azokat a növényi sejtalkotó komponenseket, amelyek az emberi emésztőenzimek hidrolízisének ellenállnak, az enzimek nem képesek felszívódásra alkalmas kisebb egységekre bontani a rostokat. Megkülönböztetünk oldható és oldhatatlan rostokat.
Oldható rost a pektin, a mézgák, a nyák, néhány hemicellulóz, laktulóz, néhány cukoralkohol, az inulin. A vízoldékony rostanyagok közül legfontosabb a pektin, amely a zöldség- és főzelékfélékben, gyümölcsökben, és a gabonafélék közül a zabkorpában, zabpehelyben található.
A zab értékes forrása mind a vízben oldhatatlan, mind az oldható rostoknak: ez az a kettősség, amely elősegíti az egészséges bélműködést. E rostok állaga zselészerű, amely az emésztőrendszerben megköti az epesavakat, a koleszterint, ezáltal rontja a zsírok és a koleszterin felszívódását, és a vékonybélben akadályozza az epesavak visszaszívódását.

Fontos szerepük van a vér koleszterinszintjének a csökkentésében. Lerövidítik a béltartalom áthaladását a bélcsatornában - csökkentik a tranzitidőt -, ezáltal megakadályozzák a székrekedés kialakulását.

A béta-glükán fontossága

A kanadai University of Manitoba kutatói által végzett vizsgálat kimutatta, hogy a zabban található béta-glükán csökkentheti a koleszterinszintet, ugyanis a zab béta-glükán-tartalmának, legalább kétheti fogyasztás után hatása van a vér koleszterinszintjére.

A béta-glükán egyfajta élelmi rost, aminek kiváló forrása a zab, vagyis a zabkorpa, a zabliszt és a zabpehely, amelyeket reggeli gabonafélének vagy keksz, kenyér, müzli és muffin formájában eszünk. A tanulmány által a kutatók felismerték a béta-glükán vér koleszterinszintjét csökkentő tulajdonságát. A folyamat működésének jelentősége az, hogy a zab béta-glükánja viszkózus réteget képez a vékonybélben. A sűrű, nyálkás réteg gyengíti a bél étrendi koleszterin felvételét, valamint az epesavak újbóli felszívódását (amit a szervezet állít elő a koleszterinből). A szervezet válaszul felduzzasztja a keringő koleszterint, hogy új epesavat készítsen. Ha a bélből kevesebb a koleszterin felvétel és több keveredik a valóságos koleszterinnel, akkor azt felhasználja az epesav termeléshez, melynek az az eredménye, hogy a vérben keringő koleszterin szintje csökken. 

forrás: hazpatika.com