Téli gyümölcsfogyasztás

2013.01.29 10:21

Télen sem kell lemondanunk a gyümölcsökről, hiszen a téli gyümölcsök is magas vitamin és ásványi anyag forrást jelentenek a szervezet számára. Legnépszerűbb téli gyümölcsök a banán, kivi, citrom, narancs, grapefruit, alma, körte, birsalma. Ezek közül a kivit ma már hazánkban is termesztik, ennek a gyümölcsnek a legmagasabb a C-vitamin tartalma a felsoroltak közül. A C-vitaminra különösen nagy szükség van hideg időszakban, hiszen erősíti az immunrendszert, elősegíti a meghűlés vagy egyéb fertőzések elkerülését. A banán értéke a magas kálium és rost tartalom. A citrom szintén C-vitaminban gazdag. A narancs C-vitamint, kalciumot, sok rostot, valamint gyulladásgátló anyagokat tartalmaz. A grapefruit fajták közül a piros belsejű az értékesebb, mert ez sok antioxidánst és A-vitamint biztosít a szervezet számára. A körte egész télen elérhető, hiszen van télálló fajta. Sok benne a kalcium, foszfor és magnézium. A birsalmát ma már szinte senki nem fogyasztja nyersen, pedig úgy a legértékesebb, hiszen C-vitamin tartalma elvész főzés közben. A birsalmából készített édességek (püré, öntet, birsalma sajt) magas cukortartalommal rendelkeznek, ezért érdemes mértékletesen fogyasztani. Ti milyen gyümölcsöt fogyasztotok leggyakrabban télen?